Η Αμερική μίλησε

Η Αμερική μίλησε

 Στο παρακάτω άρθρο γίνεται προσπάθεια ερμηνείας των πολιτικών, κοινωνικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών των Αμερικανικών εκλογών που έλαβαν χώρα το Νοέμβριο του 2020. Σε γενικές γραμμές, πραγματοποιείται μια ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων που επισφραγίστηκαν το Σάββατο 7 του μηνός με νικητή και νεοεκλεγμένο πρόεδρο των HΠΑ τον Joe Biden.

Το περασμένο Σάββατο έλαβε τίτλους τέλους το εκλογικό θρίλερ στην Αμερική. Όπως σωστά προέβλεψαν και οι δημοσκοπήσεις, 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Τζο Μπάιντεν. Μετά από πέντε μέρες, η πολιτεία της Πενσυλβάνια ήταν αυτή που καθόρισε το τελικό αποτέλεσμα, δίνοντας στον Τζο Μπάιντεν και τους 20 εκλέκτορες. Το άμεσο επακόλουθο; Κατάφερε να συγκεντρώσει 273 εκλέκτορες και να νικήσει τον Τραμπ. Η αναμέτρηση θύμισε ταινία με αναμενόμενη κατάληξη ; Ή είχε suspense; Κάποιοι το περίμεναν αυτό να συμβεί και κάποιοι, σκεφτόμενοι το αναπάντεχο αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών με την ήττα της Χίλαρι Κλίντον, κράτησαν επιφυλάξεις.Τώρα που μάθαμε το τέλος, γυρνάμε στην αρχή;

 Πόλωση:

Τρίτη 3 Νοεμβρίου λοιπόν ξεκίνησαν οι αμερικανικές εκλογές. Η μέρα δεν επιλέχτηκε τυχαία αλλά αποτελεί θεσμό από το 1845 και οι εκλογές διεξάγονται σταθερά «την πρώτη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου». Ένα ακόμη συνηθισμένο χαρακτηριστικό είναι και η εσωτερική αντιπαράθεση Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, τα οποία αποτελούν κυρίαρχα κόμματα ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Το κλίμα όμως τώρα είναι ακόμη πιο βαρύ και το σημερινό προφίλ των κομμάτων είναι πολύ διαφορετικό απ’ότι ήταν την αυγή του 20ού αιώνα. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με εκπρόσωπο τον Τραμπ, έχει συντηρητική κατεύθυνση σε κοινωνικά θέματα· γεγονός που το καθιστά πυλώνα του Ρατσισμού. Ο Τραμπ έχει εστιάσει στην οικονομία και υπόσχεται μείωση των φόρων ενώ την ίδια στιγμή πιστεύει στη δύναμη της ελεύθερης αγοράς. Σημαντική βέβαια είναι και η επιθετική πολιτική που ασκεί ο Τραμπ έναντι της Κίνας. Θα λέγαμε ότι το σκηνικό θυμίζει ένα Ψυχρό πόλεμο. Από την άλλη, το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπάιντεν χαρακτηρίζεται από : φιλελευθερισμό, ομοσπονδιακή επέκταση και οικονομική παρέμβαση.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα των New York Times, ο Μπάιντεν έχει οικονομικό προβάδισμα σε σχέση με τον Τραμπ που πλησιάζει το 2 προς 1. Η προέλευση αυτής της στήριξης αντιστοιχεί στα δημογραφικά χαρακτηριστικά του κάθε κόμματος. Από τη μια, ο Μπάιντεν στηρίζεται αρκετά στην Ανατολική και Δυτική ακτή από πλούσια και μορφωμένα στρώματα πληθυσμού. Ενισχύσεις λοιπόν δόθηκαν στον Μπάιντεν από το χώρο των προαστίων ιδίως από ηλικιωμένους, που δυσαρεστήθηκαν με τη Τραμπική στάση απέναντι στην πανδημία του COVID-19 και από γυναίκες,  λόγω της συγκρουσιακής στάσης του Τραμπ σε κομβικά ζητήματα όπως είναι η ομοφυλοφιλία, η κλιματική αλλαγή και ο φυλετικός ρατσισμός. Ποιοι άλλοι όμως είναι πολέμιοι της Τραμπικής πολιτικής; Αναμφίβολα είναι νέοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο (φοιτητές και απόφοιτοι πανεπιστημίων).

Από την άλλη, ο Τραμπ στηρίζεται κυρίως στους λευκούς άντρες περιφερειών και μικρών πόλεων που: ανήκουν στην εργατική τάξη, έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και είναι συνήθως ευαγγελικοί χριστιανοί.

Χαρακτήρας ψήφου και εκλογών :

Οι εκλογές αυτές είναι ασυνήθιστες. Καταρχάς, σημειώθηκε η μεγαλύτερη προσέλευση στις κάλπες από το 1920 (όταν δηλαδή οι γυναίκες είχαν πλέον δικαίωμα ψήφου σε πανεθνικό επίπεδο). Περισσότεροι από 160 εκατομμύρια Αμερικανοί άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, με τη συμμετοχή να υπολογίζεται ποσοστιαία ως 66,9%. Το 2016 στις προεδρικές εκλογές το ποσοστό ήταν μικρότερο δηλαδή 59,2% , ενώ το 2008 στην πρώτη εκλογή του Ομπάμα το ποσοστό άγγιζε το 57%. Τι έχει συμβεί; Το εκλογικό σώμα έχει αλλάξει. Μεγάλος αριθμός νέου σώματος ψηφοφόρων που δεν είναι οι συνηθισμένοι (habitual voters) έκαναν την εμφάνισή τους. Αυτοί δεν αποτελούν το τυπικό ψηφοφορικό δείγμα και αποτελείται από άτομα που είτε δεν ψήφισαν ξανά πριν το 2016 είτε δεν ψηφίζουν γενικά στις εκλογές.

Τα μεγάλα ποσοστά συμμετοχής παρατηρούνται όταν υπάρχει μεγάλη πόλωση. Αυτή τη φορά η ψήφος ήταν αντιπάθειας και είχε τιμωρητικό χαρακτήρα. Θα λέγαμε ότι ήταν σαν δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του Τραμπ.

Κρίσιμες πολιτείες:

Ποιες είναι οι πολιτείες-κλειδιά που μπορούν να καθορίσουν ή να αντιστρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα; Διακρίνονται τρεις κατηγορίες κρίσιμων πολιτειών:

α) οι Μεσοδυτικές (Midwest) όπου ανήκει : το Μίσιγκαν (16 εκλέκτορες) , το Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες) και η Πενσυλβάνια (20 εκλέκτορες). Και στις τρεις αυτές πολιτείες πρώτος βγήκε ο Μπάιντεν, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι η Πενσυλβάνια σφράγισε το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

β) Η Ζώνη του Ήλιου (Sunbelt) που περιλαμβάνει : την Αριζόνα (11 εκλέκτορες), τη Φλόριντα (29 εκλέκτορες) και τη Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες). Προβάδισμα μικρό είχε ο Μπάιντεν μόνο στην Αριζόνα.

γ) Είναι η Άϊοβα (6 εκλέκτορες), το Οχάιο (18 εκλέκτορες) και το Τέξας (38 εκλέκτορες). Και στις τρεις αυτές πολιτείες περισσότερες ψήφους έλαβε ο Τραμπ.

Οργή Τραμπ:

Πως αντέδρασε όμως ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος στο προβάδισμα του Μπάιντεν; Πριν 3 μέρες ο Τράμπ έκανε διάγγελμα όπου υποστήριζε ένθερμα πως «πάνε να κλέψουν τις εκλογές και πως «έχει γίνει νοθεία «αναμφίβολα». Καταδικάζει το σύστημα με τις επιστολικές ψήφους και πως οι Ρεπουμπλικάνοι παρατηρητές εκλείπαν από το Ντιτρόιτ και τη Φιλαδέλφεια. Ωστόσο, τη ζωντανή αυτή ανακοίνωση του Τραμπ αρκετά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα τη διέκοψαν, περνώντας το δικό τους μήνυμα στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.  Μέχρι το Twitter είναι σε ανοιχτό πόλεμο μαζί του. Σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή ο Τραμπ καταρρέει και νιώθει μόνος. Όμως δεν είναι. Η κόρη του, η Ιβάνκα Τραμπ στο Instagram έγραψε πως «κάθε νόμιμη ψήφος πρέπει να προσμετράται ενώ κάθε παράνομη ψήφος δεν θα έπρεπε. Αυτό δεν πρέπει να είναι αμφιλεγόμενο. Αυτή δεν είναι κομματική δήλωση. Οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας».

Επόμενη μέρα και Τραμπισμός:

Άραγε το χάσμα θα γεφυρωθεί; Ή η εμφύλια διαμάχη θα συνεχιστεί;

Σύμφωνα με την κυκλικότητα υπάρχουν δύο περίοδοι: της υψηλής πόλωσης και της μετριοπάθειας. Επομένως, φυσιολογικά θα περιμένουμε ήρεμη περίοδο συναινετικής πολιτικής. Βέβαια, σε μια περίοδο μετριοπάθειας σημειώνονται χαμηλά ποσοστά συμμετοχής. Άρα, στις ενδιάμεσες εκλογές θα κριθούν πολλά. Και αυτό βασίζεται στο γεγονός πως αυτές οι εκλογές γίνονται στο μέσο της θητείας του Αμερικάνου προέδρου. Οπότε, αν ο Μπάιντεν ευχαριστήσει τον αμερικανικό λαό με τις πολιτικές του, θα φανεί τότε.

Όσον αφορά τον Τραμπισμό, θα συνεχίσει να υφίσταται και χωρίς τη δυναμική παρουσία του Τραμπ. Είναι γεγονός πως στο ρεπουμπλικανικό πρόσωπο η τραμπική ουλή θα κρατήσει. Απλώς ίσως βρεθεί κάποιος άλλος που θα το εκπροσωπήσει με πιο διπλωματικό τρόπο από τον Τραμπ. Καθώς ο Τραμπ ήταν πιο ευθύς και έλεγε ό,τι σκεφτόταν χωρίς δισταγμό.

Αλήθεια , πως πήραν οι Αμερικανοί το αποτέλεσμα και την ανάδειξη του Μπάιντεν; Πληθώρα κόσμου είναι σε πανηγυρικό κλίμα το βράδυ του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) για το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και κρατά στα χέρια πανό για τον Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Το μόνο που μένει λοιπόν είναι να περιμένουμε και την επίσημη ορκωμοσία του που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου. Προς το παρόν υφίσταται η προεδρική μετάβαση. Στο μεταξύ η Ευρώπη πιστεύει ότι ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για να συσφίξουν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Μάλιστα ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης στο Twitter έκανε ανάρτηση όπου έλεγε: «Συγχαρητήρια στον Αμερικανό νεοεκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Υπήρξε πραγματικός φίλος της Ελλάδας και είμαι σίγουρος ότι υπό την προεδρία του η σχέση μεταξύ των χωρών μας θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο». Το μόνο που μένει είναι να το δούμε και στην πράξη.

Πηγή: https://pollsandpolitics.gr

 

Η Μαρία-Ελένη Μπουντόλα είναι τεταρτοετής  φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Γνωρίζει την αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα. Ασχολείται με το επιχειρησιακό
marketing και management.
Παρουσιάζει ενδιαφέρον για θέματα διεθνούς και εγχώριας πολιτικής με περίβλημα κοινωνικό και συγχρονικό.


Η www.itamfinance.com  ευχαριστεί θερμά την κυρία Μαρία- Ελένη Μπουντόλα για το εξαιρετικό άρθρο-ανάλυση των αμερικανικών εκλογών, το οποίο πρωτογενώς έχει δημοσιεύσει το pollsandpolitics.gr και βεβαίως για την άδεια  και την συνεργασία, έστι ώστε  να το φιλοξενήσουμε στο οικονομικό  site itamfinance.com

INVESTMENT BROKER / FINANCIAL SERVICES
SENIOR PORTFOLIO STRATEGIST
Certified Technical Quantitative Analyst
Desclaimer:
Information, opinions and analysis contained herein are based on sources believed to be reliable, but no representation, expressed or implied, is made as to its accuracy, completeness or correctness. The opinions contained herein reflect our current judgment and are subject to change without notice. We accept no liability for any losses arising from an investor’s reliance on or use of this report. This report is for information purposes only and is neither a solicitation to buy nor an offer to sell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About the Author

You may also like these