Αποφασιστικότητα και ΤIMING σε καιρούς κρίσεων

Αποφασιστικότητα και ΤIMING σε καιρούς κρίσεων

Μερικές φορές το να αποφασίζεις να μην κάνεις τίποτα, αποτελεί και αυτό μια απόφαση. Η εμπειρία όμως συνηγορεί πως είναι καλύτερο να πάρεις μια απόφαση από το να αναβάλεις να αποφασίσεις. Τόσο στην προσωπική ζωή, όσο και σε ότι αφορά την επιχειρηματική δράση η σωστή απόφαση εξαρτάται από μια ποικιλία παραγόντων, κυρίως όμως από το σωστό timing. Ο γρίφος του timing συνδέεται πολύ συχνά με την έννοια της αναβλητικότητας. Τι είναι όμως εκείνο που οδηγεί κάποιον να αποφύγει ή να αναβάλλει να πάρει μια απόφαση ακόμα και όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο;

Σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται πως αυτό που μπλοκάρει την εφαρμογή στρατηγικών δεν είναι η έλλειψη γνώσεων και στοιχείων, αλλά η αναποφασιστικότητα. Η εστίαση στο παρελθόν είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας αναποφασιστικότητας. Ειδικά όταν το παρελθόν συνδέεται με επιχειρηματικές επιτυχίες και όταν ένα μοντέλο δράσης έχει για καιρό αποδώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα, φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολο να παρθεί η απόφαση για αλλαγή. Τι γίνεται όμως όταν τα δεδομένα αλλάζουν;

Στο σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό να παρθούν και να υλοποιηθούν αποφάσεις εστιασμένες αποκλειστικά και μόνο στο παρόν και τα ισχύοντα δεδομένα και όχι στα επιτυχημένα, αλλά ξεπερασμένα μοντέλα του χθες. Η εκτίμηση ότι τα πράγματα θα επανέλθουν σε αυτό που ίσχυε κάποτε, ενδέχεται να γίνει άλλοθι αναποφασιστικότητας ενέχοντας κίνδυνους. Έτσι όταν οι καιροί απαιτούν νέες στρατηγικές, οι αποφάσεις που θα παρθούν οφείλουν να ληφθούν βάσει της ισχύουσας πραγματικότητας και όχι βάσει επιτυχημένων μοντέλων του παρελθόντος.

Από την άλλη είναι εξίσου σημαντικό να αποφεύγεται η εστίαση στο μέλλον κατά τη λήψη αποφάσεων. Αφενός επειδή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί με ακρίβεια αυτό που θα συμβεί μελλοντικά και αφετέρου γιατί είναι σχεδόν ανέφικτο να προβλεφθεί η ροή των εξελίξεων.

Η σκέψη με εστίαση στο μέλλον υποκινεί μια άλλη μορφή αναποφασιστικότητας, η οποία συνδέεται με ανησυχία, φόβο και ανασφάλεια. Ειδικά σε καιρούς κρίσεων η καταστροφολογική αντιμετώπιση του μέλλοντος οδηγεί σε παράλυση. Με μοναδικό δεδομένο ότι τίποτα δεν κρατάει για πάντα, αλλά και τίποτα δεν επιστρέφει πίσω με την ίδια μορφή, πιο ευοίωνη επιλογή είναι η συντονισμένη δράση στο εδώ και το τώρα με εστίαση στα ισχύοντα δεδομένα.

Η εγκατάλειψη του παρελθόντος και ο απεγκλωβισμός από την ανησυχία του μέλλοντος μπορούν να προωθήσουν τη δράση και τη θετική εξέλιξη. Το μόνο σίγουρο είναι πως σε περιόδους κρίσεων, τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και αστραπιαία, η επιβίωση ισοδυναμεί με επιτυχία και για να είναι εφικτή απαιτείται επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα διαρκείας!

 

Ειρήνη Μεσσήνη

Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια.

 

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο Βασίλη Αργυρόπουλο , για την ευκαιρία και την εναρξη της συνεργασίας μου με την ITAM FINANCE και το GLOBAL FINANCIAL MARKETS ( markettechnicial)
 

Ειρήνη Μεσσήνη

Αγίου Δημητρίου 44, Αθήνα

Τηλέφωνο: 6946442653

Email: irinimessini@gmail.com

 Ονομάζομαι Ειρήνη Μεσσήνη, είμαι Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια. Έχω Bachelor στην  Εφαρμοσμένη Ψυχολογία και ειδίκευση στην Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Derby University. Έχω εκπαιδευτεί στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία και συνεχίζω την εκπαίδευση μου στη Συστημική θεραπεία. Είμαι σύμβουλος τοξικο-εξάρτησης με εκπαίδευση από το ΚΕΘΕΑ και το πανεπιστήμιο του San Diego. Έχω επταετή κλινική εμπειρία καθώς είμαι επιστημονική υπεύθυνη και ιδιοκτήτρια του εργαστηρίου Ψυχικής Υγείας, Συμβουλευτικής και Προσωπικής Ανάπτυξης “Psy.Lab” και επιστημονική συνεργάτης του κέντρου Ψυχικής Υγείας «Συνάντηση».

Στόχος μου είναι η παροχή ποιοτικών και εξατομικευμένων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με κέντρο τον άνθρωπο και γνώμονα το σεβασμό της διαφορετικότητας.

Ως ψυχολόγος ειδικεύομαι σε θέματα άγχους, φοβιών και κρίσεων πανικού, διαταραχών ύπνου, εξαρτήσεων, κατάθλιψης και διαταραχών διάθεσης. Επίσης ασχολούμαι ιδιαίτερα με τη διαχείριση πόνου – χρόνιων παθήσεων, την προσωπική ανάπτυξη, την αυτογνωσία και τη βελτίωση της αυτοπεποίθησης – αυτοεκτίμησης. 

Ένα σημαντικό κομμάτι των ενδιαφερόντων μου κατέχουν η συγγραφή και η αρθρογραφία. Έχω πραγματοποιήσει μια σειρά δημοσιεύσεων σε περιοδικά, εφημερίδες και site πάνω σε θέματα ψυχολογίας. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνω τη συγγραφή ενός εγχειριδίου αυτό- βελτίωσης.  

Ως ψυχολόγος και ως άνθρωπος διακρίνομαι για τον ενθουσιασμό και το πάθος μου για εξέλιξη. Θεωρώ απόλαυση τη δια βίου μάθηση, συνεχίζω να μελετάω αδιάκοπα πάνω σε θέματα ψυχολογίας, ενημερώνομαι για τις εξελίξεις της επιστήμης και εκπαιδεύομαι σε νέους τομείς.

Σαν άνθρωπος είμαι πολύ φιλική, άνετη και χαλαρή στην επικοινωνία μου με τους ανθρώπους και τις ομάδες. Μου αρέσει να αξιοποιώ τη δημιουργικότητα, την εν συναίσθηση, την υπευθυνότητα, το πάθος και τον ενθουσιασμό που με διακρίνει ώστε να βοηθάω, να εμπνέω και να υποστηρίζω τους ανθρώπους να πραγματοποιούν τα όνειρά τους και γίνονται η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Όραμα μου είναι περισσότεροι άνθρωποι να ζουν με αγάπη, γαλήνη και ισορροπία με τον εαυτό τους, να καλλιεργούν τις εσωτερικές τους δυνάμεις, να πιστεύουν στον εαυτό τους και να είναι άνευ όρων θετικοί και ευτυχισμένοι!

 

 

About the Author

You may also like these